

Yiyecek İçecek Hizmetleri Atölyesi
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı; Mutfak, Servis ve Bulaşık dallarına ait yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin yapıldığı alandır. Bu dallar isimlendirilirken yaygın ve örgün mesleki eğitim kurumlarında uygulanan alan dal yapısı ile Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayımlanan ulusal meslek standartları ve ulusal mesleki yeterlilikler dikkate alınarak Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir.
Okulumuzun Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında hafif düzeyde zihinsel yetersizliği ve otizmi olan öğrencilerin eğitim performansları, ilgi, ihtiyaç, yetenek ve bireysel farklılıkları dikkate alınarak Mutfak, Servis ve Bulaşık dallarına ait bilgi, beceri, tutum ve iş alışkanlıklarına sahip meslek elemanlarının yetiştirmesine yönelik eğitim verilmektedir.
Okulumuzda yiyecek içecek hizmetleri alanın uygulanmaları, iş eğitimi ve meslek ahlakı dersi olarak; öğrencilere 9. sınıfta alanın "Temel Beceriler Listesi'nde yer alan becerilerin öğretimi, 10, 11 ve 12. sınıflarda alanın altında yer alan dalın/dalların eğitimi yapılır. Dallarının öğrenim süresi toplam 3 yıl olarak planlanmıştır. Öğrenme öğretme sürecinin planlama ve uygulanmasında alan öğretmeni ile özel eğitim öğretmeni işbirliği içerisinde çalışmaktadır.
Mutfak dalında; temel tahıl tatlıları hazırlama, temel sütlü tatlıları hazırlama, hamur hazırlama, kurabiye hazırlama, gözleme hazırlama, ekmek hazırlama, simit hazırlama, pide hazırlama, pizza hazırlama, erişte hazırlama, krep hazırlama, kek hazırlama, sebzeleri pişirmeye hazırlama, kahvaltı hazırlama, salata hazırlama yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilmektedir.
Servis ve bulaşık dalında; servis ön hazırlığı yapma, taşıma ve boş toplama, yiyecek ve içecek servisi yapma, içecek hazırlama, elde bulaşık yıkama, makinede bulaşık yıkama, bulaşıkhane temizleme yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilmektedir.
Okul yönetimi ve alan öğretmenleri tarafından atölyede gerekli "iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri" alınmakta, atölyede araç gereçlerin kullanımına ilişkin iş sağlığı ve güvenliğine yönelik tedbirler olumlu cümlelerle ifade edilerek görsel ve yazılı uyarılar hazırlanıp öğrencilerin görebileceği yerlere yapıştırılmaktadır. Öğrencilerin uyarıları dikkate alarak çalışmaları sağlanmaktadır. Atölyede standartlara uygun araç gereçlerin temin edilmesine, uygulama sürecinde tehlikeli olabilecek araç gereçlerin öğrenciye zarar vermeyecek şekilde yerleştirilmesine ve öğretmen kontrolünde kullanılmasına dikkat edilmektedir.
Atölye uygulamalarında öğrencilerin hijyen kurallarına uygun iş kıyafeti giyinmesi sağlanmaktadır. Öğrencilerin atölyelerde sosyal, iş ahlakına uyumunu sağlayıcı etkinliklere önem verilmekte, topluma katılımı gerçekleştirici sosyal becerilerin gelişimi için gerekli önlemler alınmaktadır. Uygulamalarda işlem basamakları önce öğretmen tarafından gösterilmekte daha sonra öğrenci tarafından yapılması sağlanmaktadır. Sınıftaki her öğrenciye uygulama yapma fırsatı verilmektedir. Öğrencinin somut yaşantı elde etmesi amacıyla öğrenilenlerin gerçek yaşam durumlarında uygulanması için öğrenilenlerin evde uygulanması ve sonuçlarının velilerle değerlendirilmesi sağlanmaktadır. Öğrenme öğretme sürecinde yiyecek içecek hizmetleri sektöründeki iş yerleri ile işbirliği yapıp gözlem için geziler düzenlenmektedir. Öğrencinin ihtiyacı doğrultusunda gerekli görüldüğü zamanlarda uygulama tekrar yaptırılmakta, öğrenci istenilen davranışı gösterdiğinde pekiştirilmektedir.